Dragii mei,
M-am gândit să vă ofer câteva informații despre una dintre cele mai frecvente probleme endocrinologice: Tiroidita Hashimoto
Este o boală autoimună, întâlnită la la 0.5- 5% din populație, fiind mai frecventă la sexul feminin, asociindu-se adesea cu psoriazisul, vitiligo, poliartrita reumatoidă.
Care este cauza apariției tiroiditei Hashimoto?
Sistemul imunitar atacă țesutul tiroidian pe care il percepe ca străin. Se produc astfel anticorpi îndreptați împotriva țesutului tiroidian
Cum se manifesta tiroidita Hashimoto?
Glanda tiroida încercă sa compenseze deficitul de hormoni, cauzat de procesul inflamator, prin creșterea in volum, apărând astfel gușa. În cele mai multe cazuri, gușa poate fi singura manifestare a bolii.
Stările permanente de slăbiciune, sau dimpotrivă hiperactivitate, amețelile, frisoanele, senzația de sufocare sau de nod în gât, creșterea sau scăderea bruscă în greutate fără schimbări în dietă, transpirația abundentă, agitația, pulsul crescut, umflături în zona gâtului, senzația de gheară în capul pieptului, oboseala, stările de neliniște, anxietate inexplicabilă pot fi și acestea simptome ale tiroiditei Hashimoto.
Diagnosticul acestei boli presupune un consult endocrinologic, dar cuprinde și o ecografie tiroidiană.
Cu toate că este o boală autoimună nu trebuie să vă îngrijorați deoarece există tratamente medicamentoase bazate pe terapia cu hormoni tiroidieni substitutivi.
Sfatul meu este ca să urmați zilnic tratamentul indicat de medicul specialist, așa cum a fost prescris. Apoi, la anumite intervale de timp, va trebui să faceți controale și ecografii care urmăresc starea glandei tiroide, nivelul hormonilor tiroidieni din sânge și evoluția nodulilor, dacă aceștia există.
Aș vrea să vă încurajez să nu vă îngrijorați. Orice problemă are rezolvare atunci când eser abordată corect și la timpul potrivit.
Vă doresc sănătate multă!
Dr. Marius Pauliuc