Electrocardiograma (ECG)
Investigatia dureaza aproximativ 5 minute, se poate efectua in orice moment al zilei, poate fi repetata de oricate ori este necesar fara sa prezinte niciun risc, iar pacientul nu trebuie sa-si intrerupa medicatia inainte de aceasta investigatie si nu necesita pregatire speciala.
Electrocardiograma (EKG,ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii.
Bataile cardiace sunt consecinta unor impulsuri electrice generate de anumite celule din inima. Aceste impulsuri electrice sunt inregistrate de electrocardiograf (EKG) de la nivelul pielii prin niste mici discuri metalice, denumite electrozi, acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie. Aceasta reprezentare grafica, ce apare sub forma unei linii, este analizata de aparat si mai apoi de catre medic.
Indicații medicale
Este indicat să faceţi o electrocardiogramă în repaus atunci când aveţi măcar unul dintre următoarele simptome:
- Durere toracică;
- Palpitații;
- Dificultate în respirație;
- Oboseală excesivă, mai ales la efort.
ECG poate fi utilizat pentru a diagnostica o varietate de afecțiuni cardiace, inclusiv:
- Tulburări de ritm cardiac (cum ar fi tahicardia sau bradicardia)
- Infarctul miocardic (atac de cord)
- Boala coronariană (cum ar fi ateroscleroza)
- Boli valvulare (cum ar fi stenoza sau insuficiența valvulară)
- Hipertensiune arterială
- Cardiomiopatie
- Pericardită
Dacă ați trecut de vârsta de 40 de ani, iar niciunul dintre simptomele enumerate mai sus nu sunt prezente, oricum, trebuie să efectuaţi un ECG în scop profilactic.
Servicii oferite de clinica Mentalife
ECG standard – această procedură implică plasarea unor electrozi pe pielea pacientului pentru a înregistra activitatea electrică a inimii și a evalua funcționarea acesteia.
ECG de efort – această procedură implică efectuarea unei electrocardiograme în timpul exercițiilor fizice sau a efortului pentru a evalua modul în care inima răspunde la stresul fizic și pentru a detecta semne de ischemie (restricționare a fluxului sanguin către inimă).
Holter ECG – această procedură implică purtarea unui monitor portabil timp de 24 sau 48 de ore, care înregistrează activitatea electrică a inimii în timpul activităților zilnice normale, pentru a detecta aritmii și alte afecțiuni ale inimii.