Tiroida produce, in principal, 2 hormoni esențiali pentru buna funcționare a organismului și anume, prescurtăti, aceștia sunt: T4 și T3.
In practica curentă, medicul specialist endocrinolog prefera frecvent dozarea fracțiilor libere ale acestor hormoni, fracții care NU circula legate de proteine plasmatice, fiind astfel mult mai active biologic.
Așadar, medicul endocrinolog va cere, de cele mai multe ori, pe lângă dozarea TSH ( hormon hipofizar cu rol in reglarea functiei tiroidiene) si determinarea FT4 si FT3.
In cazul hipotiroidie, mai exact a deficitului de hormoni tiroidieni, produsa frecvent prin mecanism autoimun care survine în cazul tiroiditelor CRONICE autoimune, deseori numite si tiroidite Hashimoto, aceasta carenta de hormoni se suplinește din exterior.
Astfel, se recomandă administrarea de preparate de substituție precum:
Euthyrox ( care conține echivalentul hormonului T4) , Novothyral ( tot sub forma de comprimate, conține echivalentul ambilor hormoniti tiroidieni: o doza mai mare de T4 , dar și o anumită cantitate, mai mica, dar biologic mai activă de T3) sau Accuthyrox (preparat sub forma de sirop).
Aceste preparate suplinesc, înlocuiesc, ceea ce ar produce o tiroida sănătoasă, care nu este supusă unei agresiuni autoimune.
Deși sunt preparate de sinteza, ele NU afectează alte organe și sisteme.
Prin urmare, ele NU dăunează funcției hepatice, nici NU determină afectare renală sau de altă natură.
Pericolul sistării lor, fara a solicita opinia unui specialist, va supune organismul unei deprivări grave de hormoni tiroidieni care poate merge până la formele severe de MIXEDEM, mai exact forme avansate de hipotiroidie care pot determina complicații serioase la nivelul întregului organism: de la bananele stări de oboseală până la pericardita, anemie, dereglări de ciclu menstrual, tulburări de atenție si concentrare, infiltrarea țesuturilor cu mucopolizaharide și apariția secundară a edemelor, macroglosiei etc.
Este extrem de important sa avem complianța in ceea privește tratamentele instituite în patologiile CRONICE și să ne prezentăm periodic la controale în vederea unei urmăriri corespunzătoare și adecvate.
Menționez că aceste doze nu sunt fixe, odatat doza optima stabilită, controalele se pot rări, dar urmărirea regulată, in vederea ajustării tratamentului trebuie sa rămână dat fiind fluctuația necesarului de hormoni tiroidieni de-a lungul vieții.
Dr Urian Ananda Maitreyi- medic specialist endocrinolog