Cele mai frecvente afecțiuni reumatologice
Așa după cum mulți dintre dumneavoastră știți, guta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni reumatologice cu efecte intense asupra stării de funcționare normale și cu impact major asupra calității vieții individului.
Deoarece mulți dintre pacienții mei suferă din cauza acestei boli, astăzi mă gândesc să vă scriu câteva informații despre această boală.
Astfel, guta se caracterizează prin depunerea cristalelor de acid uric la nivelul articulațiilor provocând inflamație și durere locală.
Aceste modificări duc la durere bruscă, puternică, de cele mai multe ori nocturnă, însoțită de înroșirea articulației afectate. Cel mai frecvent apare inflamația articulației de la degetul mare al piciorului (articulația metatarsofalangiană) dar poate să apară și la alte articulații ( mâini, genunchi, glezne).
Pacienții tratați necorespunzător pot avea pusee articulare de mai multe ori pe an.
Guta se asociază cu alte comorbidități cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemiile, obezitatea, insuficiența renală.
Trebuie să știți că există mai mulți factori de risc ce duc la apariția acestei boli:
– Consumul de alcool ( berea mai ales) este cel mai cunoscut factor de risc pentru gută, crescând nivelul de acid uric din sânge
– Anumite diuretice, prescrise pentru hipertensiunea arterială
– Predispoziția genetică
– Vârsta și sexul: bărbații cel mai frecvent, cu toate acestea după instalarea menopauzei, nivelul de acid uric începe să crească și la femei.
Este important de știut faptul că alimentația poate juca un rol important atât pentru pacienții cu gută diagnosticată cât și pentru cei cu hiperuricemie (nivelul crescut de acid uric și urați în sânge) asimptomatică. În acest sens există acel regim hipopurinic, adică sărac în purine, care duce la scăderea acidului uric din sânge și astfel se previne boala articulară cauzată de acesta precum și puseele articulare la cei care au dezvoltat deja boala.
Ca și recomandări dietetice aș vrea să menționez evitarea heringului, macroului, sardinelor, fructelor de mare, organelor de animale ( ficat, rinichi, creier), fazan, carne de vânat, carbohidrați rafinați (pâine albă, prăjituri, fursecuri) băuturi îndulcite, alcoolul. Sunt permise lactatele cu conținut sărac în grăsimi, legume, pește, carne slabă de pasăre, cafea etc.
De asemenea există tratamente medicamentoase pentru cazurile selecționate care previn distrucția articulară cauzată de gută.
Așadar, un regim de viață cu dietă echilibrată, activitate fizică și controale medicale regulate ne pot ajuta să prevenim și să tratăm adecvat această boală.
Vă doresc multă sănătate!
Dr. Irimie Anca
Medic specialist reumatolog
Clinica MentaLife, Satu Mare

Lasă un comentariu