artrita
Deoarece mă confrunt frecvent în cabinetul de consultații cu problemele cauzate de artrită, astăzi mă gândesc să vă vorbesc despre artrită și importanța și beneficiile diagnosticării timpurii.
Astfel, artrita ce afectează mai multe articulații, în mod simetric, progresiv, este specifică poliartritei reumatoide, o boală inflamatorie, foarte des întâlnită, precum și altor boli autoimune cum sunt lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjogren și polimiozita.
Sunt disponibile o serie de investigații care pot diagnostica precoce această afecțiune, întrucât diagnosticarea cât mai timpurie și implicit instituirea tratamentului, pot preveni progresia eroziunilor, distrugerea articulara și dizabilitatea. În lipsa tratamentului, în majoritatea cazurilor, inflamația progresează spre o artrită distructivă și deformări articulare specifice.
Dintre analizele de laborator, cele mai sugestive sunt determinarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), proteina C reactivă care arată inflamația sistemică, precum și factorul reumatoid sau anticorpii anti CCP, acestea reprezentând factorii predictivi pentru progresia artritei nediferențiate care se poate să treacă spontan după o perioadă de timp sau poate să evolueze spre poliartrita reumatoidă, boală cronică cu implicare sistemică.
Radiografiile simple de mâini și de picioare pot depista modificări specifice, însă în stadiile timpurii, ecografia articulară și rezonanța magnetică (RM), sunt cele care ne aduc informații mai utile. În acest sens, eroziunile articulare și inflamația (sinovita) se descoperă devreme în evoluția bolii, prin aceste investigații. De asemenea, persistența edemului osos, vizibil RMN, se asociază puternic cu progresia eroziunilor, chiar și în absența artritei.
Așadar, orice pacient cu artrită la cel puțin o articulație, trebuie îndrumat către reumatolog. Există o fereastră terapeutică, o perioadă, precoce în evoluția bolii, în care dacă se intervine, progresia poate fi modificată (încetinintă semnificativ/revenire la normal).
Astfel, scopul tratamentului este de a obține remisiunea, adică un pacient fără simptome, cu o desfășurare normală a activităților de zi cu zi.
Nu vă pierdeți încrederea și nu vă speriați, medicina a evoluat și astăzi dispunem de modalități moderne de investigații și tratamente cu rezultate bune și de durată.
Vă doresc sănătate multă.
Dr. Irimie Anca
Medic specialist reumatolog
Clinica MentaLife

Lasă un comentariu