Ce este colesterolul și cum îmi afectează sănătatea o cantitate prea mare?
Menținerea unui nivel scăzut de colesterol este una dintre cele mai bune modalități de a vă menține inima sănătoasă. Faceți tot ce puteți acum pentru a preveni bolile de inimă pe viitor? Vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre colesterol.
Colesterolul e este o componentă esențială pentru crearea de celule sănătoase. LDL este considerat „colesterolul rău”, iar HDL este considerat „colesterolul bun”.
Un nivel general de colesterol sănătos este mai mic de 200 mg/dl la adulți. 200-250 mg/dl este considerat moderat de ridicat, în timp ce orice peste 250 mg/dl este foarte ridicat.
Pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului, mâncați sănătos, faceți exerciții fizice, renunțați la fumat și faceți controale de colesterol la fiecare cinci ani – mai des dacă aveți un risc genetic.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un element de construcție esențial pentru crearea de celule sănătoase. Este, de asemenea, necesar pentru crearea estrogenului, progesteronului, hormonilor de stres și a vitaminei D. Ficatul și intestinele noastre produc 80% din conținutul total de colesterol din corpul nostru, lăsând restul de 20%-30% să depindă de dieta noastră și de alți câțiva factori.
Colesterolul este o moleculă lipidică, dar nu poate fi eliminat prin exerciții fizice, transpirat sau ars pentru energie ca grăsimea. O cantitate prea mare este nocivă, dar un nivel sănătos de colesterol este o parte importantă a regenerării celulelor și a menținerii unui metabolism sănătos.
Cum funcționează colesterolul?
Grăsimea și colesterolul nu se amestecă bine cu apa. Deoarece corpul uman este alcătuit în cea mai mare parte din apă, aceste două tipuri de molecule trebuie să fie împachetate în interiorul lipoproteinelor pentru a călători prin fluxul sanguin. Aceste lipoproteine (formate din lipide și proteine) acționează ca emulgatori, permițând grăsimilor și colesterolului să circule. Odată ce receptorii celulari ai organismului recunosc lipoproteinele, grăsimile și colesterolul sunt dirijate în anumite țesuturi pentru a îndeplini anumite funcții.
Colesterolul „bun” vs. colesterolul „rău”
Atunci când faceți un test de colesterol, medicul va măsura nivelul de lipoproteine din sângele dumneavoastră. Două lipoproteine specifice, numite colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare) și colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mică) sunt ceea ce numim în mod obișnuit colesterol bun și colesterol rău.
LDL este principalul transportator de colesterol în organism. Atunci când aveți prea mult LDL, moleculele sunt consumate de celule numite macrofage care rămân blocate în interiorul pereților vaselor de sânge. Acest lucru duce la acumularea de plăci de colesterol – principala cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Din acest motiv, LDL este considerat „colesterolul rău”.
Pe de altă parte, HDL elimină colesterolul din circulație, transportând colesterolul din celule înapoi în ficat prin transport invers. Ficatul transformă apoi acel colesterol în bilă sau în alte țesuturi esențiale. Cu cât nivelul de HDL este mai ridicat, cu atât mai puțină acumulare de placă. Acesta este motivul pentru care HDL este considerat „colesterolul bun”.
Care sunt cauzele colesterolului ridicat?
Pentru a înțelege mai bine cum să menținem un nivel de colesterol sănătos pentru inimă, să ne uităm mai întâi la ceea ce cauzează colesterolul rău. O varietate de factori pot cauza niveluri ridicate de LDL (și niveluri scăzute de HDL) . În multe cazuri, nu are nimic de-a face cu dieta și totul ține de genetică.
Hipercolesteremia familială, de exemplu, este un defect pe cromozomul 19 care face ca organismul să aibă dificultăți în eliminarea LDL din sânge. Aproximativ 1 din 250 de persoane suferă de această afecțiune, care le expune riscului de atac de cord și accident vascular cerebral la o vârstă fragedă.
Atunci când condițiile genetice nu sunt un factor, dieta, exercițiile fizice, fumatul și consumul de alcool pot fi cu siguranță un factor. Obezitatea și alegerile proaste în ceea ce privește stilul de viață pot duce la boli hepatice, diabet, hipertensiune arterială, boli ale tiroidei și probleme ale rinichilor și ale glandelor suprarenale, care pot crește nivelul colesterolului, punându-vă inima în pericol.
Ce este un nivel sănătos al colesterolului?
Un nivel general de colesterol sănătos este mai mic de 200 mg/dl la adulți. 200-250 mg/dl este considerat moderat de ridicat, în timp ce orice peste 250 mg/dl este foarte ridicat.
LDL ar trebui să fie în mod ideal mai mic de 100 mg/dl, dar orice sub 70 mg/dl este cel mai bine.
Trigliceridele – sau conținutul de grăsimi din sânge, este, de asemenea, măsurat în timpul unui screening de colesterol. Orice nivel sub 150 mg/dl este sănătos, dar sub 100 mg/dl este ideal.
Cum pot să previn colesterolul ridicat?
Din păcate, există foarte puține simptome care să indice un nivel ridicat de colesterol. De multe ori, oamenii nu știu că au colesterolul ridicat până când nu suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Vestea bună este că există mai multe măsuri pe care le puteți lua pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului.
Poate că cea mai importantă dintre toate este dieta. Alimentele pe care le consumați reprezintă până la 30% din colesterolul din organism, așa că ar trebui să evitați grăsimile trans și uleiul vegetal parțial hidrogenat. De asemenea, toate produsele de origine animală conțin cel puțin o parte din colesterol, așa că încercați să le consumați cu moderație pentru a evita acumularea de plăci în timp. Următoarele alimente sunt bogate în colesterol:
- Produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi
- Carne roșie
- Cârnați și șuncă
- Alimente prăjite
- Alimente procesate
În schimb, încercați să includeți în dieta dvs. alimente bogate în fibre (cum ar fi fulgii de ovăz), acizi grași omega-3 (cum ar fi peștele) și grăsimi polinesaturate (cum ar fi avocado, nucile și uleiul de măsline). Rămâneți la alimente pe bază de plante pe cât posibil și folosiți proteina din zer ca supliment, dacă este necesar.
Stilul de viață este un alt factor uriaș în sănătatea inimii. Încercați să faceți exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână și renunțați la fumat sau la vaping. Și, așa cum am menționat mai devreme, istoricul familial și mutațiile genetice intră adesea în joc.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a preveni un nivel ridicat de colesterol este să vă faceți teste regulate. Experții sugerează testarea copiilor între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 19 ani. Adulții care nu prezintă un risc evident de boli de inimă ar trebui să se testeze la fiecare 5 ani.
Dacă aveți un nivel ridicat de colesterol, întrebați medicul dumneavoastră despre medicamentele cu statine, adoptați obiceiuri sănătoase și testați-vă și tratați-vă mai regulat. Indiferent dacă problemele dvs. de colesterol sunt genetice sau legate de stilul de viață, puteți trăi o viață lungă și sănătoasă atunci când vă luați măsurile de precauție adecvate.