Deoarece mulți dintre pacienții mei suferă și de diabet zaharat, azi m-am gândit să vă scriu câteva lucruri despre acesta și cum influențează el bolile de inimă ducând chiar la complicații grave.
Diabetul este o afecțiune cronică caracterizată prin niveluri crescute ale zahărului în sânge, adică hiperglicemie. Prin hiperglicemie se înțelege nivelul crescut al glucozei sanguine peste limitele considerate normale, adică creșterea glicemiei pe nemâncate ≥126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c)≥ 6,5%. Este bine, insă, să știți că o glicemie peste 109 și sub 126 mg/dl sau HbA1c intre 5,7- 6,4% definesc în prezent prediabetul.
Datorită faptului că diabetul zaharat este de cele mai multe ori asimptomatic, doar 50% dintre pacienți pot fi diagnosticați și chiar mai puțini tratați adecvat.
În ultima perioadă bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la pacienții diabetici.
Ultimele statistici în domeniu, estimează că un număr de 8 pacienți diabetici din 10 pot deceda din cauza unor complicații cardio-vasculare și o proporție de 15-20% din pacienții care se prezintă cu infarct, sunt diabetici. Dar nu toți pacienții diabetici au acest risc de a face evenimente cardiace majore. Datorită acestui aspect, acești pacienți se împart în două categorii -cei cu risc foarte inalt adică cei cu afectare de organ țintă sau măcar 2 factori de risc adică hipertensiune, dislipidemie (probleme cu colesterolul), fumătorii și cei la risc înalt,toți ceilalți diabetici.
Diagnosticarea bolii cardiace asimptomatice, cum este ischemia silențioasă, prin test de efort sau investigații imagistice, poate fi necesară la cei cu risc foarte înalt iar la cei asimptomatici doar uneori.
Singurul parametru de laborator indicat pentru încadrarea suplimentară a riscului acestor pacienți rămâne albuminuria, adică nivelul albuminei din urină.
Datorită acestor diferențe, leziunile arterelor ce irigă inima sunt de obicei foarte complexe și difuze, determinând o dificultate în procedura de implantare a stenturilor.
Ca și tratament medicamentos, sunt cel puțin 3 clase de medicamente ce trebuie folosite și anume inhibitorii enzimei de conversie, antiagregantul plachetar, comunele aspirina și statina. Beta-blocantele sunt esențiale în cazul unui infarct miocardic acut.
În concluzie, dacă sunteți diabetic, sfatul meu este să nu neglijați această afecțiune deoarece poate fi extrem de periculoasă chiar dacă este nedureroasă. O monitorizare atentă și un control adecvat al glicemiei alături de un stil de viață sănătos, activ, poate prelungi cu mulți ani apariția complicațiilor specifice bolii.
O ultimă recomandare, sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic, este o afecțiune a diabeticilor, care se manifestă prin rănile provocate la punctele de presiune din talpă. Pacientul nu simte durere sau disconfort când apar rănile, însă netratarea lor poate duce la amputarea piciorului.
În încheiere, vă rog să vă verificați zilnic tălpile, cei care cunoașteți că suferiți de diabet.
Orice problemă se poate trata, este important să fim responsabili și să cerem ajutorul la nevoie.
Multă sănătate !
Dr. Marțiș Alexandru
Medic specialist cardiolog
Clinica MentaLife